T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Sincan Anadolu Lisesi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98.Yıl Dönümünü Coşkuyla Kutladık....

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98.Yıl Dönümünü Coşkuyla Kutladık....

23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı23 Nisan Bayramı

 

Gücünü milletten alan ve 23 Nisan,1920´de açılan TBMM,ulusal egemenliğin ve bağımsızlığın sembolüdür.

Çünkü kurtuluş savaşının  yönetilerek kazanılması ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulması sürecindeki bütün kararlar bu kurum tarafından alınmıştır.  23 Nisan'ın çocuk bayramı olması düşüncesinin fikir babası Atatürk'tür.

  • "Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir."

  • "Çocuk yurdun temelidir"

  • "Vatanı korumak,çocukları korumakla başlar."

  • Bağımsızlığın kıymetini bilen çocuklarımız geleceğimizin en büyük teminatıdır.

  • Türk Milleti´nin istikbali, bugünkü çocuklarının isabetli görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır,

  • Çocuklɑrı sɑğlıklı ve bilgili yetiştirilmeyen uluslɑr, temeli çürük binɑlɑr gibi çɑbuk yıkılırlɑr.

diyerek  Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasının ancak milli şuurla iyi yetişmiş çocuklarla mümkün olacağını öngörmüştür.

 

23 Nisan Ulusal Egemenliğimizin ve bağımsızlığımızın bayramıdır. Bu konuda Atatürk´ün sözleri bizim için rehber niteliğindedir.

  • Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir

  • Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.

  • "Kayıtsız şartsız" tabiriyle belirtilen egemenliği, milletin üzerinde tutmak demek, bu egemenliğin bir zerresini, sıfatı, ismi ne olursa olsun, hiçbir makama vermemek, verdirmemek demektir. Bununla kastettiğim mânayı kolaylıkla anlayabilirsiniz. (1923) (Atatürk'ün S.D. II, s. 80)

  • Süngü ile, silâhla, kanla elde ettiğimiz zaferden sonra, kültür, ilim, fen, ekonomi gibi alanlarda zafer kazanmak için çalışacağız. Milleti refah ve mutluluğa götürecek bu alanlarda güvenle, başarıyla yürüyebilmek ise, yalnız bir şarta bağlıdır. Bu şart bulunmazsa o alanlarda başarımız imkânsızdır. Bu şart şudur: Milletin, doğrudan doğruya kendi egemenliğine kendisinin sahip olmasıdır! (1923) (Atatürk'ün S.D.II, s.135)

  •  Bir millet, varlığı ve hukuku için bütün kuvvetiyle, bütün fikrî ve maddî güçleriyle alâkadar olmazsa, bir millet kendi kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse şunun, bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz.

  • Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması, ancak ve ancak, tam ve kesin anlamıyla millî egemenliğin kurulmuş bulunmasına bağlıdır. Bundan ötürü hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası, millî egemenliktir. Toplumumuzda, devletimizde hürriyet sonsuzdur. Ancak, onun hududu, onu sonsuz yapan esasın korunmasıyla mevcut ve çevrilidir. Bir insan, belki kendi arzusuyla şahsî hürriyetini yok etmek ister; fakat bu teşebbüs koca bir milletin hayatına ve hürriyetine zarar verecekse, muazzam ve şerefle dolu bir millet hayatı bu yüzden sönecekse ve o milletin çocukları ve torunları bu yüzden yok olacaksa bu teşebbüsler hiçbir vakit meşru ve kabule değer olamaz. Ve hele böyle bir hareket hiçbir vakit hürriyet namına müsamaha ile telâkki edilemez. Hiç şüphe yok, devletimizin ebedî müddet yaşaması için, memleketimizin kuvvetlenmesi için, milletimizin refah ve mutluluğu için, hayatımız, namusumuz, şerefimiz, geleceğimiz için ve bütün kutsal kavramlarımız ve nihayet her şeyimiz için mutlaka en kıskanç hislerimizle, bütün uyanıklığımızla ve bütün kuvvetimizle millî egemenliğimizi muhafaza ve müdafaa edeceğiz. (1923) (Atatürk'ün S.D. I, s. 298)

  • Yüzlerinde gülücüklerin, kɑlplerinde sevgi ve umut çiçeklerinin hiç solmɑmɑsını temenni ettiğimiz, bunun için büyük gɑyret sɑrf ettiğimiz bütün çocuklɑrımızın ve Türk ulusunun 23 Nisɑn Ulusɑl Egemenlik ve Çocuk Bɑyrɑmı'nı kutluyor, bɑştɑ Büyük Önder Atɑtürk olmɑk üzere, ilk meclisin kurucu üyelerini, ülkemizin bɑğımsızlığı ve egemenliği uğrundɑ cɑnlɑrını fedɑ eden bütün şehitlerimizi sɑygı ve minnetle ɑnıyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.04.2018 - Güncelleme: 18.08.2020 02:44 - Görüntülenme: 826
  Beğen | 3  kişi beğendi